Leire er et vidunderlig råmateriale. Man kan arbeide intuitivt og taktilt med det. Det er ubeskrivelig formbart. Så formbart at det lett kan lede over i det formløse. Utfordringen er ofte å kontrollere samtidig som man beholder noe av det spontane, intuitive. Da ender man fort opp i modellarbeide. Det er tid- og arbeidskrevende, men letter det videre arbeidet enormt.
Utgangspunktet denne gangen var en gipsform laget for noen år siden som aldri har fungert. Vi hadde brukt historisk folkekunst som referanse, og modellert noen riktig fine motiver. Disse ville vi nå bruke på en ny form.
Peer-Bjarne begynte med å dreie selve modellen.
Han brukte resirkulert leire, og dreide en krum form,og plasserte dekoren på den dreide formen. Det ble mye jobb med å tilpasse dekoren før vi kunne gjøre klar til å støpe, dvs sette vegger rundt modellen, og smøre inn med formfett og støpesåpe. Til denne støpen bruke vi materialet Gelflex. Dette er et plastmateriale, og det er viktig å kontrollere temperaturen under støpeprosessen. Gelflex skal ideelt ha en temperatur på 130 – 140°C ved påføring.
Neste skritt blir å støpe en gipsform utfra denne moderformen i Gelflex. En gipsform vil slites ved gjentatt bruk. Det er derfor en stor fordel å ha en moderfom å lage duplikatformer fra.
Nå står gipsformen til tørk på varmekablene inne. Det tar noe tid før den er klar til bruk.