Fra positiv til negativ form

clayart,leire,sculpture
Anatomi tar tid

Anatomi tar tid. I alle fall når den skal modelleres i leire. For å kunne eksperimentere mer med material og uttrykk er det en god ide å lage en negativ form av leiremodellen som kan brukes som pressform. Det gjør vi ved å helle gips over  leiremodellen. 

Forberedelser før støping: Det må lages en «kasse» i passelig størrelsesom modellen kan legges i. Så pensles veggene i kassen med støpesåpe. Nå er alt klar for støping.

Støpingen gjør vi gjerne ute om mulig, da det blir endel søl. Passe mengde vann helles i ei bøtte. Så drysses det på gips til det danner seg ei «gipsøy». Da er tiden inne til å røre ut gipsen. Det er bare hendene som duger til denne jobben, da kjenner man gipsklumpene og kan klemme dem ut. Til sist dunkes bøtta for å få ut luftbobler. Så helles gipsen i støpeformen. Men først kastes det første laget på. Dette for å unngå luftblærer innerst mot modellen. 

På kort tid herder gipsen. Det skjer en kjemisk reaksjon mellom vannet og gipsen. Etterhvert er det på tide å fjerne kassen og leiremodellen. Hjørner bør rundes av, og støpesåpa vaskes bort. Før formen kan brukes må den tørke. En uke på varmekablene på badet gjør susen. I mellomtiden må man smøre seg med tålmodighet.

 

 

%d bloggere liker dette: