Fortjener de dagens lys?

mann,skrivebord,foto
En arbeidsom ung mann, Tyskland 66/67

Strømmen er dyr for tiden, ikke mye fart på verkstedet om dagen, vi har ikke råd til å brenne nå. Istedet har vi gravd i Peer-Bjarnes gamle arbeider, og det er litt av et skattkammer.
Bildene i dette innlegget er bare en liten del av svært tidlige arbeider, fra slutten av sekstitallet og begynnelsen av 70-tallet.
Peer-Bjarne hadde tegnet fra han var bitteliten, og det var naturlig for ham å velge en kunstfaglig utdanning. Han søkte og kom inn på Kunst og håndverkskolen i Bergen da han var 18 år. Han gikk på keramikken på dagtid, og grafikk om kvelden. Læreren på Rader het Asbjørn Brekke, og var en veldig dyktig og hyggelig lærer i følge Peer-Bjarne.

Da jeg skulle søke Kunst og håndverkskolen, valgte jeg keramikk fordi jeg ikke hadde noe kjennskap til dette fra før, og det så ut som det var endel tegning i studiet

Peer-Bjarne Moen

Etter å ha fullført utdannelsen i Bergen 1960-64, og videreutdanning i Tyskland 1966/67 begynte Peer-Bjarne å arbeide ved Statens lærerskole i forming, Blaker i 1968.
Han fikk ansvaret for å bygge opp keramikkavdelingen, men underviste også i tegning og grafikk. Mens han jobbet fulltid fortsatte han med grafikken, under Chrix Dahl på Kunst og håndverksskolen i Oslo (1968/69).

Jeg hadde det veldig moro, jeg fløy fra det ene til det andre

Peer-Bjarne Moen

For meg er den røde tråden fra tegninger / grafikk til de siste keramiske arbeider tydelig. Trykkene med motiv fra Jæren peker tydelig fremover til de siste keramiske arbeidene hans. Og penne-tegningene leker med kontrasten mellom det geometriske og organiske, noe som er et tilbakevendende tema i alt han gjør.
Vi har tatt med et nydelig portrett av en studievenninne i Bergen gjort med kaldnål.
Og sist men ikke minst, to koldnålsraderinger med motiv fra verkstedene på Blaker, et fra tegnesalen, og et fra maskinverkstedet.

Jeg lover, dette er bare begynnelsen, det kommer flere innlegg med Peer-Bjarnes nydelige arbeider. Han er litt tvilende til at «denne gamle skiten» fortjener dagens lys, men det er jeg helt sikker på!

NB! For å få bildene større, klikk på dem.