Rakubrenning, del 3 av keramikk-kurs

raku keramikk torpedo_design
Klar til å avdekke keramikken

Fantastisk kursdag lørdag 27.september 2014

Siste kursdag foregikk hovedsaklig ute, og været var strålende. Gjenstandene som ble produsert de forrige kursdagene skulle glaseres og rakubrennes. Dvs. gassbrenning med lavbrennende glasurer (ca 1000 grader) og reduksjon i flis. Dette er en spennende brenningsteknikk, for ikke å si magisk. En og samme glasur kan bli helt forskjellig.
Særlig glasurer som inneholder kopper varierer mye, fra grønt til rødt, avhengig av reduksjonen den utsettes for. Tykkelse på glasur, brenningstemperatur, grad av reduksjon er faktorer som spiller inn på resultatet. Uglasert keramikk som brennes og utsettes for reduksjon endrer godsfarge til sort.
Etter glasering, settes gasbrenneren igang. Hvor lang tid det tar å få temperaturen opp til ca 1000 grader varierer. For å avgjøre om temperaturen er høy nok må man se inn i ovnen. Fargen på gjenstandene og grad av blankhet avgjør når det er varmt nok. I tillegg brukes en temperaturføler.
Å komme opp i rett temperatur kan ta litt tid, så det blir endel venting. Da er det hyggelig med kaffe, pølsegrilling f.eks. Når ovnen er klar følger periode med intens og hektik aktivitet . Ovnen skal løftes vekk uten å velte gjenstandene. Det er et fantastisk syn når ovnen løftes og gjenstandene står og gløder. Nå skal de glaserte, hvitglødende gjenstandene flyttes over i reduksjonskar og dekkes med flis. For å flytte dem brukes tenger.
Så følger en ny peride med venting før man kan begynne å grave tingene fram fra flisa. Dette kan best sammenlignes med julekvelden. Det er utrolig spennende. Og det kommer utrolige mengder med gul røyk når man graver i flisa, derfor lurt å bruke maske.  Til sist skal tingene skures og vaskes for å få bort sot og rester av brent flis.

Her en liten filmsnutt av vaskeseremonien

 

 

%d bloggere liker dette: